Dabov Specialty Coffee

Местоположение: София

Весела Василева, член на кооператива, ни представя нейния и на семейството й проект - малка семейна пекарна за кафе, която скоро ще може да се похвали и с био сертификат. Приветстваме ги с добре дошли, а феновете на кафето могат да очакват предложенията им от следващата седмица.

Ние сме малка, семейна пекарна за Specialty Coffee. Започнахме дейността си през 2008 г. като единствената ни цел беше да задоволим търсенето на българския пазар на висококачествено кафе. От тогава насам много неща се промениха – името ни – от My Gourmet Café станахме Dabov Specialty Coffee, променяхме етикети, разфасовки и т.н., но запазихме и никога не изменихме на единствената си цел – да предлагаме вкусно кафе. 
Осъзнахме, че Dabov Specialty Coffee не е продукт, а проект, който започва на фермата и завършва във вашата чаша, а ние сме посредникът в този процес, като същевременно носим и отговорност пред фермера и пред клиента. 

Избрахме да стоим в средата на проекта и да предлагаме честна цена за труда на фермерите, без да се пазарим и извиваме ръце, а напротив – за висококачественото зелено зърно да предложим честна и достойна цена. Оттук поехме и отговорността да се грижим за кафето на фермера по-най-добрия начин – да го транспортираме и съхраняваме правилно и да го изпечем по най-подходящия за него начин, така че до клиента да достигне възможно най-доброто от него. 

Как го правим? От 2012 г. Йордан Дъбов е член на дегустаторското жури на единствения международен конкурс, който избира най-добрите кафета в световен мащаб – Cup Of Excellence. Участвал е в състезанията в Бразилия, Колумбия и Коста Рика. Целта на Alliance for Coffee Excellence (организаторът на конкурса) е да стимулира производителите на зелено зърно да отглеждат по-качествена продукция, за която да получат в някои случаи многократно по-висока цена. Кафетата, оценени от международни дегустатори от целия свят, с над 84 точки се предлагат на онлайн аукцион, където получават понякога цена, за която фермерите дори не са мечтали (тъй като кафето е борсова стока и цената му се управлява от нюйоркската и лондонската стокови борси).

Кафетата, които ние купуваме са оценени с над 84 точки при дегустиране. Избираме ферми, които се грижат за качеството на суровото кафе и полагат усилия да предложат качествен продукт. Зеленото зърно идва при нас в специални grain pro опаковки, които запазват свежестта му, като същевременно не позволяват зърното да се повреди при съхранение. 

Пекарната, която използваме е една от най-добрите немски машини за печене на кафе – Probat – с 12 килограмов капацитет. Това позволява печенето на кафе малки партиди. 

Опаковането се случва в пакети от трипластово алуминиево фолио с възможно най-ниската пропускливост и едностранен вентил, който позволява въглеродния диоксид да излезе, но навътре не допуска навлизането на кислород. Опаковането е важен етап от производствения процес, затова пакетирането се случва в деня на печене – до няколко часа от изпичане на кафето. Пакетите са от 200.8 гр. (защото започнахме през 2008 г.) и при нормална дневна консумация (500 гр. сварено филтър кафе на ден) са достатъчни за 1 седмица. Пакетите са с цип, което позволява многократно използване (лесно отваряне и затваряне) и добро съхранение. 
Съхранението на кафето трябва да бъде винаги на тъмно и сухо място, далеч от миризми (ароматизиран чай, подправки и др.) и никога в хладилник. Най-добрият вариант за вкусно кафе е непосредствено смилане преди приготвяне. 

Вярваме не само, че усилията ни не са напразни, но и че с времето ще бъдат оценени от все повече любители на кафеената напитка.

Продукти на "Dabov Specialty Coffee"

Бърза поръчка
200 г
17.95 лв.

200.8 г
17.35 лв.

200 г
19.70 лв.

125 г
22.80 лв.

125 г
22.80 лв.

125 г
22.80 лв.

125 г
22.80 лв.

200.8 г
16.40 лв.


200.8 г
15.40 лв.

200.8 г
20.20 лв.


200.8 г
16.05 лв.

40 г
71.10 лв.

125 г
22.80 лв.