Flow Cacao

Местоположение: гр. София

Flow Cacao е малка семейна пекарна за какаово-шоколадови изкушения, създадени с чисти и истински съставки. Вярваме, че основата на всичко шоколадово следва да бъде какаото и затова фините, висококачествени какаови зърна са главната съставка в нашите продукти.

Нашата мисия е да покажем по-различен и изчистен начин на консумация на какао, вдъхновен от традиционните форми на приемането му от местното население на Централна Америка и Карибите. Работим с висококачествено специално какао по възможно най-прозрачен и етичен начин и максимално скъсена и директна верига - от фермера до достигането му на пазара.

Суровините, с които работим се произвеждат чрез чисти практики за отглеждане със залесяване, обучения и прецизни следберитбени процеси – ферментация и сушене. Стремейки се да разкрием един различен вкус и форма на приемане на какаото, селектираме само фини специални сортове с единичен произход. Като бутикова пекарна, вкусът и качеството са на първо място. Работим ръчно и в малки партиди - изпичаме в количество от 1 кг. за максимален контрол на времето и температурата, ключови за запазване и развиване на естествения специфичен вкус на всеки произход. Всички наши продукти са създадени с цел да бъдат както вкусни, така и функционални  полезни за тялото и ума. Какаовите зърна в чистата им форма са богати на магнезий, антиоксиданти, калий, мед, носещи дълготрайна енергия и усещане за удоволствие, мотивация и цялостно благосъстояние.

Вярвайки в принципите на чистата храна, за нас е важно да знаем от къде идва какаото и суровините ни, каква е тяхната история и кои са хората зад отглеждането им. Селектираме зърна от малки подбрани кооперативи и ферми, за които знаем каква сума получават производителите за килограм мокро какао и въпреки, че не участваме във fair trade етикетирането, можем да споделим, че фермите с които работим, получават почти три пъти по-честно възнаграждение спрямо fair trade label минимума. Използвайки възможно най-директна линия за доставка на сортовете, чрез наш партньор в Холандия (човек, който от дълги години помага на малки шоколатиери с директна логистика и доставка на какао), се стремим да създадем пряка връзка между човека и историята зад неговата чаша шоколад или какаова похапванка.

Към момента работим с производители от Никарагуа, Хондурас и Коста Рика.

- Какао от Упала, Коста Рика: Какаото идва от северното крайбрежие на Коста Рика - региона Упала. Характеризира се с наситен вкус на червени плодове и цитрус, следван от нотки на карамел и печени ядки. Социалното предприятие Нахуа се грижи малките фермери да усвоят устойчиви практики и процеси за производство на какао. Основната им цел е подобряване на продуктивността и начина на живот на фермерите. Ангажирани са с множество социални програми и обучения, насочени към отглеждане на какаото в хармония с околната среда и цялата местна екосистема. Нахуа работи с 245 фермера, като се грижи за следберитбените процеси - ферментация и сушене, които се случват централно.

- Какао от Никарагуа: Какаото идва от карибското крайбрежие на Никарагуа, региона Васала, намиращ се в тропическия резерват Биосфера Босавас. Тук за следберитбените процеси се грижи социалното предприятие Ингеман, което осигурява работа и база за развитие на малки фермери, които не могат да си позволят транспортиране на какаото и база за обработка. Какаовите дървета растат в хармония с бананови и кокосови палми, папая и кафе. За да се подчертаят плодовият и наситен вкус, какаовите зърна преминават през 7 дни на ферментация и 7 дни сушене. Водещи критерии у производителите са устойчиво земеделие, проследяемост и внимание към всяка стъпка на преработката - от засаждането, през брането, прецизната ферментация на какаовите зърна и сушенето на слънце. Резултатът от тяхната работа са какаови зърна с натурална мекота, вкус на тропически плодове и деликатни нотки на цветя.

- Какао от Хондурас: Какаото идва от планините Ел Мерендон, Колома, северен Хондурас. За него се грижи кооператив от 110 малки фермера, от които 25% са жени. Кооперативът е създаден през 1995 и оттогава насам се развива и подобрява практиките си на отглеждане на какаото, ферментация и сушене. На какаовите дръвчета в региона, сянка правят тропически плодове - банан, маракуя и папая. Хрупкавите зърна се характеризират със силен какаов вкус и нотки на сушени плодове.

Технологията на Flow Cacao:

Нашето какао преминава през минимална обработка за запазване на натуралните вкусове, аромати и полезни вещества, присъщи за всеки произход. Почистването и сортирането на какаото се извършва на ръка, тъй като какаото идва директно от фермите в чували от зебло (юта) и трябва да се изчисти от песъчинки и камъчета. Счупени и недобре ферментирали зърна се отстраняват. Печем какаото в малки количества (1кг) на лека температура за максимално запазване и развиване на натуралните нотки и плодови вкусове на всеки сорт какао, съобразено с неговия произход. Печенето е много прецизен момент, с фокус към развиването на идеалния вкусов профил. Начупването и смилането се случват в каменна мелница в продължение на часове, където какаовите зърна се превръщат в богат на вкус шоколад за пиене или натурален черен или бял шоколад, който използваме в създаването на какаови похапванки. Темперирането при нас също се прави на ръка, за да се промени структурата на кристалите в какаовото масло, което придава на шоколада блясък, вкус и стабилност. Настъргваме чистия шоколад на снежинки при шоколада за пиене, за по-лесно разтваряне в гореща вода/ядково/мляко. Използваме всички части на какаото, напр. шлюпките могат да се използват за чудесен какаов чай или натурален компост.

Продукти на "Flow Cacao"

Бърза поръчка