Тракийски легенди

Местоположение: гр. Айтос

Тракийски легенди е проект на Катерина Димитрова от семейни биологични лозя, череши и малка винарна. Насажденията са в гр. Айтос, под Балкана, където климатът е изключително благоприятен за органично земеделие. Насажденията са стари (40-годишни) и нови лозя. И при старите, и при новите е заложено ниско плододаване, за да не се налага да се третират с никакви препарати за растителна защита, освен биоторове. Бащата на Катерина, Димитър Николов, е бил заместник-председател на ТКЗС Айтос и се е грижил за тях. Забранявал е да се пръскат черешите покрай пътя, защото хората спирали да берат, без да знаят дали са третирани с химия. На него Катерина е посветила есето си „Орфей за хармонията”, което можете да прочетете на сайта на Тракийски легенди.

Прочутият тракиец Орфей е покорявал още преди 4000 години природата с хармония по нашите земи. Идеята, че трябва да живеем в хармония с природата, за да живеем добре, е вечна мъдрост. Самият Стивън Спуриър, една от най-големите легенди в света на виното, е прочел това есе и е писал на Катерина, че е научил нови неща от нея. И наистина, в насажденията на Тракийски легенди цари истинска хармония между човешката дейност и природата.

Калинката, официалният знак на българския биородукт, е много разпространен вид сред лозята. Тя е биоагент, насекомо, което се храни с яйцата на плодовия червей и на листната въшка. При много от новите насаждения се използва мулч от окосена трева или раздробени храсти и дървета, които задържат влагата и пречат на плевелите да задушат малките растения.

Вината отскоро се изнасят за Люксембург и за Япония. Тракийски легенди са единственият производител на органично вино с натурален аромат на най-качествената роза в света - българската. В края на 2019, това вино беше подбрано от Ламбрин Сотиров, създателят на първата винарска карта на България, за представяне в българското посолство в Загреб, заедно с някои от най-качествените български вина.

Продукти на "Тракийски легенди"

Бърза поръчка
500 мл
6.00 лв.

750 мл
17.00 лв.

750 мл
12.00 лв.

750 мл
14.00 лв.

750 мл
12.00 лв.

750 мл
14.00 лв.