Тракийски легенди

Местоположение: гр. Айтос

Тракийски легенди е проект на Катерина Димитрова от семейни биологични лозя, череши и малка винарна. Насажденията са в гр. Айтос, под Балкана, където климатът е изключително благоприятен за органично земеделие. Насажденията са стари (40-годишни) и нови лозя. И при старите, и при новите е заложено ниско плододаване, за да не се налага да се третират с никакви препарати за растителна защита, освен биоторове. Бащата на Катерина, Димитър Николов, е бил заместник-председател на ТКЗС Айтос и се е грижил за тях. Забранявал е да се пръскат черешите покрай пътя, защото хората спирали да берат, без да знаят дали са третирани с химия. На него Катерина е посветила есето си „Орфей за хармонията”, което можете да прочетете на сайта на Тракийски легенди.

Прочутият тракиец Орфей е покорявал още преди 4000 години природата с хармония по нашите земи. Идеята, че трябва да живеем в хармония с природата, за да живеем добре, е вечна мъдрост. Самият Стивън Спуриър, една от най-големите легенди в света на виното, е прочел това есе и е писал на Катерина, че е научил нови неща от нея. И наистина, в насажденията на Тракийски легенди цари истинска хармония между човешката дейност и природата.

Калинката, официалният знак на българския биородукт, е много разпространен вид сред лозята. Тя е биоагент, насекомо, което се храни с яйцата на плодовия червей и на листната въшка. При много от новите насаждения се използва мулч от окосена трева или раздробени храсти и дървета, които задържат влагата и пречат на плевелите да задушат малките растения.

Вината отскоро се изнасят за Люксембург и за Япония. Тракийски легенди са единственият производител на органично вино с натурален аромат на най-качествената роза в света - българската. В края на 2019, това вино беше подбрано от Ламбрин Сотиров, създателят на първата винарска карта на България, за представяне в българското посолство в Загреб, заедно с някои от най-качествените български вина.

Продукти на "Тракийски легенди"

Бърза поръчка
750 мл
12.00 лв.